Warszawa
0

Najlepsza Pizza Neapolitańska w Warszawie: 5+ Miejsc

Warszawa jest stolicą potraw z całego świata, często robionych na wyjątkowo wysokim poziomie. Nic dziwnego, że znajdziecie tu też wybitną pizzę neapolitańską. Gdzie zajrzeć, by poczuć się jak na wycieczce w Neapolu? Oto nasz wybór najlepszych pizzerii z pizzą neapolitańską w Warszawie!

reklama

Pizza Neapolitańska – czym się charakteryzuje?

Pizza neapolitańska jest uważana za jedną z najlepszych i najbardziej autentycznych włoskich pizz. Ale czy prawdziwą pizzę neapolitańską można zjeść gdziekolwiek poza Neapolem? Jak najbardziej! Jest to jeden z tych produktów, które chronione są znakiem GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) przez Unię Europejską. Oznacza to, że sposób wytwarzania czy skład Pizzy Neapolitańskiej jest określony i chroniony, ale może być wytwarzana gdziekolwiek na świecie (czyli inaczej, niż na przykład z naszymi Rogalami Świętomarcińskimi).

Pizza Neapolitańska to przede wszystkim ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, wody i soli, nie zawierające dodatkowego tłuszczu czy cukrów. Dodatkowo, przyjmuje się, że ciasto – poza brzegami – powinno mieć około 3 milimetrów grubości. Na pizzy pojawić powinny się pomidory San Marzano lub Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, oraz ser mozzarella – Bufala Campana lub fior di latte di agerola.

reklama

Pizza neapolitańska jest również charakterystyczna ze względu na sposób jej pieczenia. Prawdziwa pizza napoletana pieczona w specjalnych piecach – najlepiej opalanych drewnem, chociaż w użyciu są też piece gazowe – w temperaturze około 430-480 stopni Celsjusza, jedynie przez około 90 sekund! To sprawia, że pizza po upieczeniu jest lekko wilgotna w środku i ma widocznie spieczone boki. Pizza neapolitańska bez zwęglonych purchli ciasta na brzegach raczej występować nie powinna!

Najlepsza Pizza Neapolitańska w Warszawie

Pizza Neapolitańska i Warszawa polubiły się w ostatnich kilku latach. Stolica oferuje wiele miejsc, gdzie można zjeść bardzo dobrą pizzę i poczuć się przez chwilę jak na wakacjach we Włoszech.

Jak rozpoznać dobrą pizzę? Najważniejsze jest to, co znajdziecie na cieście – czy składniki, które są na Waszym placku są odpowiednio dobrane i czy są odpowiedniej jakości. Wasza pizza będzie tak dobra, jak składniki, które się na niej znalazły.

Gdzie więc powinniście pójść, by przeżyć topowe neapolitańskie doświadczenie z pizzą w centrum? Oto nasze wybory!

POLLYPIZZA NEOPOLITAN

Lokalizacja: Puławska 24 (Mokotów)

Ktoś powie, że to pizza na nowocześnie, ja powiem, że każdy znajdzie coś dla siebie – poszukiwacze klasyki spotkają tu bliskie im smaki, a osoby lubiące eksperymenty mogą zobaczyć w menu szansę na spróbowanie czegoś nowego.

Tutejsza pizza jest robiona na włoskiej mące, z sosem z pomidorów San Marzano, a wszystko piecze się w piecu Stefano Ferrara Forni. Czyli wszystko według najlepszych praktyk twórców neapolitańskiej pizzy w Polsce. Jednocześnie Pollypizza to miejsce bezpośrednie, gdzie kelnerzy mocno skracają dystans. Nie każdemu musi się to podobać, ale też nie jest to miejsce dla każdego.

Ciao A Tutti

Lokalizacje: al. Niepodległości 217 (Ochota) / ul. Merliniego 5 (Mokotów) / ul. Zygmunta Hübnera 2 (Żoliborz)

Choć wszystko zaczęło się od małej knajpki w piwnicy przy GUSie, dziś to jest już sieć z trzema lokalami. Nic dziwnego – Ciao A Tutti przyciąga wyśmienitą pizzą i prawdziwie włoskim klimatem.

Właściciele chwalą się, że na ich pizzy znajdziecie pomidory San Mazano, sprowadzane z włoskiej Kampanii, a dokładniej z Agro Sarnese – Nocerino, oraz mozarellę Fior Di Latte, ser wytwarzany z mleka krowiego, również o włoskim pochodzeniu.

Wszystkie składniki, które znajdują się na pizzy w Ciao A Tutti pochodzą z Włoch i są najwyższej jakości, co właściciele potwierdzają certyfikatem Eccellenze Italiane.

reklama

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Lokalizacje: Łukowska 7A (Praga-Południe) / ul. ppłk. W. Szadkowskiego 2a (Bemowo) / ul. Kościuszki 41G (Marki)

Jeżeli w lokalu widzisz piec z podpisem Stefano Ferrara Forni, to wiedz, że ktoś chciał zapewnić Ci odpowiednio wypieczoną pizzę neapolitańską i w tym celu udał się do budowniczego pieców (w trzecim pokoleniu!) prosto z Neapolu. W każdym lokalu Salsiccia znajdziecie taki piec, robiony specjalnie dla tej sieci. Uważne oko dostrzeże też znaczek AVPN, czyli Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy.

Nic dziwnego – w tych pizzeriach wszystko jest tak włoskie i tak neapolitańskie, jak tylko może być. Jeżeli to Was nie przekonuje, by zajrzeć do któregoś z lokali Salsiccii, to nie wiem co może Was przekonać.

Czytaj też:  Tłusty Czwartek w Warszawie: gdzie iść na pączki?

Mąka i Woda

Lokalizacje: Chmielna 13A (Śródmieście) / ul. Duchnicka 3 (Żoliborz)

Kto nie zna Mąki i Wody? To weteran bitwy o prawdziwą neapolitańską pizzę w stolicy! Jeżeli liczymy dobrze – istnieją już 11 lat (a przynajmniej na to wskazuje rok założenia spółki, czyli 2012).

Mąka i Woda to nie tylko pizza z pieca opalanego drewnem, ale też wyśmienite, robione na miejscu makarony oraz wyjątkowe pieczywo. Dziadkowie pizzy neapolitańskiej w grodzie nad Wisłą wciąż zapewniają świeżość!

reklama

Włoski Strajk

Lokalizacje: Złota 8 (Śródmieście) / Kłobucka 8b (Ursynów)

W samym sercu Warszawy, ukryta za Domami Centrum, znajduje się mała knajpka o nazwie Włoski Strajk. Niewielką przestrzeń dzieli na kuchnię oraz zaledwie kilka stolików. Latem dodatkowo uzupełnia swój metraż o zadaszony ogródek.

Jeżeli nie jesteście fanami wydawania zbyt wielkich pieniędzy na pizzę, szczególnie polecam zajrzeć do Włoskiego Strajku w porze lunchowej – do wyboru znajdziecie kilka równych pizz, a w zestawie znaleźć może się dodatkowo wino. Lub woda, jeżeli zamierzacie po tej wycieczce wrócić do pracy. Włoski Strajk, to klasyczne połączenia smaków, do których chce się wracać!

Spacca Napoli

Lokalizacja: Świętokrzyską 30 (Śródmieście) / Ludna 1A (Powiśle)

Kolejny staruszek na warszawskiej mapie to Spacca Napoli, restauracja powstała w 2013 roku. Jest to jedyne miejsce w Warszawie, które jest mi znane, które podaje Pizza Fritta. To popularna w Neapolu smażona pizza! Tak, pizza złożona na pół, w calzone, zostaje wrzucona na głęboki, gorący olej i tak przyrządzona. Kto był w Neapolu i nie jadł Pizza Fritta, ten nie wie, czym smakuje Neapol. A tu – proszę bardzo – może nadrobić braki.

Oczywiście, Spacca Napoli, to nie tylko smażona pizza. Znajdziecie tu też klasyczną pizzę neapolitańską. Ci ludzie wiedzą, co robią. Warto sprawdzić!

reklama

Pizzaiolo

Lokalizacja: Krucza 16/22 (Śródmieście)

Jeżeli szukacie miejsca modnego, to jest to właściwy adres. Pizzaiolo oferuje pizzę na dobrym poziomie, nie można tu powiedzieć złego słowa, jednak przede wszystkim oferuje… doświadczenie. Doświadczenie skrojone raczej nie pod mój gust.

Lokal Pizzaiolo to miejsce wystylizowane, stworzone według przemyślanej koncepcji, w stylu starych i bogatych jadłodajni dla osób z wyższych sfer. Miejsce z klasą, jak z Pinteresta: zmiksujcie najlepsze zdjęcia klasycznych kawiarni czy pubów, przyprawcie klimatem Pawilonów, wrzućcie do lokalu przy Kruczej, a otrzymacie Pizzaiolo. Bogato i bezosobowo, a przez wypełniające wnętrze napisy czy plakaty – wręcz ironicznie. Jednocześnie daleko od tego, co można spotkać w wielu pizzeriach w Neapolu. Ale czy do lokalu idzie się oceniać architekturę wnętrz? Nie tylko.

Pizzaiolo to przede wszystkim bardzo dobra pizza w stylu neapolitańskim, prosto z pieca opalanego drewnem. Co więcej, za lokalem stoją osoby, które wcześniej stworzyły nadwiślański lokal Dwa Osiem, który pizzę podawał przepyszną. Ten poziom akurat jest utrzymany.

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *