Przepisy na obiad
0

Stir-fry z indykiem

Stir-fry z indykiem to smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja na obiad dla całej rodziny. Indyk jest chude mięso, które stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich i tłustych mięs, jak wołowina czy wieprzowina. W połączeniu z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi przyprawami, tworzy pyszne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Stir-fry z indykiem to propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i smakowitość w kuchni. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na obiad w tygodniu, jak i na specjalne okazje, gdy chcemy zaserwować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Warto więc wypróbować ten przepis i delektować się smakiem aromatycznego stir-fry z indykiem.

reklama

Jak zrobić stir-fry z indykiem?

Przygotowanie stir-fry z indykiem jest proste i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilka piersi z indyka, cebula, czosnek, papryki i marchewka. Wszystkie składniki smażymy w aromatycznym sosie sojowym, którego słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z mięsem i warzywami.

Ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim przygotowaniu mięsa. Piersi z indyka należy pokroić w cienkie paski, a następnie krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, aby zachować ich soczystość i chrupkość.

reklama

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka, pokrojonej w paski
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 1 marchewka, pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • sól i pieprz do smaku

reklama

Przepis na azjatyckie danie z indykiem

  1. W małej misce wymieszaj sos sojowy, cukier i mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. Odstaw na bok.
  2. W dużym woku lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj piersi z indyka i smaż przez około 5 minut, aż będą dobrze przyrumienione ze wszystkich stron.
  4. Dodaj papryki i marchewkę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż będą miękkie.
  5. Dodaj sos sojowy i smaż całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć i zacznie przywierać do składników.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie podawaj na gorąco. Możesz podać to stir-fry z ryżem lub makaronem soba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *