Warszawa

Gdzie na makaron w Warszawie – najciekawsze miejsca [Aktualizacja]

Gdzie na makaron w Warszawie – najciekawsze miejsca [Aktualizacja]

Ten artykuł jest regularnie aktualizowany. Coś znika, coś się pojawia – jak to z knajpami bywa.

Gdzie w Warszawie zjeść dobry makaron? Oj, nie jest to tak proste zadanie, by spośród wielu miejsc wydobyć te istotnie dobre lub przyzwoite. Pasta paście nierówna. Dziś odwiedzamy restauracje i knajpy, które w swojej ofercie mają dobre makarony!

reklama

Lupo

Czy rozsławiona instagramowo knajpa z makaronem to hit czy kit? A to, że tak powiem, zależy. Jeżeli nie dokonacie rezerwacji i będziecie czekali na stolik godzinę, to nic Wam tego czekania w pełni nie wynagrodzi. Choć jednocześnie jest tu dużo dobroci w menu! Nie róbcie więc sobie przykrości i zaplanujcie tę wycieczkę.

Lupo operuje na świeżych makaronach, wytwarzanych na żywo w kuchni – poczynania makaronowych specjalistów można często dojrzeć czekając na posiłek. Czy makaron świeży jest lepszy, niż makaron suchy? Cóż, zależy do czego. Nie wchodźmy w to dziś. Ważne jest to, że tutejsze dania są wyselekcjonowane tak, by świeży makaron był idealnym akompaniatorem.

Na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Jeżeli przybędziecie tu w poniedziałek, to będziecie mogli spróbować cacio e pepe w wersji widowiskowej, trudnej do odtworzenia w domowych warunkach, przygotowywanego prosto w serze. Niektórzy Włosi twierdzą, że to danie stworzone do tego, by wywołać w gościach pragnienie i sprzedać więcej wina. Cóż. Wino w Lupo również znajdziecie.

W wersji z Lupo, ten makaron przygotowywany jest w parmezanie. Wielka serową abominacją to nie jest, bo ten wariant nabrał na popularności, choć to tradycyjnie rzymskie danie zazwyczaj przygotowywane jest w tradycyjnie rzymskim serze z owczego mleka, czyli Pecorino Romano. Całość podają ze świeżym makaronem tonnarelli, czyli dla odmiany – tradycyjnie. Żeby spróbować tego dania, potrzebujecie osoby towarzyszącej, podawane jest bowiem dla całego stolika, licząc od 2 osób.

Czytaj też:  Najwyższy niezdobyty szczyt górski

Jeżeli nie przyjdziecie w poniedziałek, spróbujcie Lupowego podejścia do rosette ricotta e prosciutto, zwijanych w ruloniki pasów makaronu i szynki z dodatkiem ricotty i szpinaku. Samo dobro.

reklama

Dworzec Wodny / Kalima

Czy na barce nad Wisłą można zjeść cokolwiek dobrego? Zadziwiająco – tak. Jest tam kilka miejsc wartych zauważenia. Jeżeli jednak mówimy o makaronach, swoje kroki warto skierować do Dworca Wodnego, miejsca zadziwiająco włoskiego.

Na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Gnocchi. Kozi ser. Trufle. Maślany sos. Szałwia? Cóż, jeżeli coś gra razem dobrze, to trzeba dać temu wybrzmieć. Wskażcie w tym menu na dowolny makaron i będzie wart spróbowania.

reklama

kontakt

Kontakt to jedna z tych restauracji, co ma propsy od Pana Opony, to znaczy dostała rekomendację przewodnika Michelin. My jednak rekomendujemy przyjechanie tam komunikacją miejską na przystanek Rakowiecka i krótki spacer. Dlaczego? Pominiemy kwestie środowiskowo-korkowe, a skupmy się na samym miejscu: kontakt to też bardzo dobrze zaopatrzony bar z winem.

Kontakt opiera się na kuchni sezonowej. I to miło. Ale czy w tym sezonie znajdziecie tam dobry makaron? Otóż w zimie 2023 znajdziecie zarówno dobry mac’n’cheese z truflami, jak i niemniej serowe – ponownie na tej liście – cacio e pepe z makaronem spaghetti, również z dodatkiem trufli. Aktualne menu jest zawsze dostępne na stronie restauracji.

reklama

Udostępnij

O autorze

Piszę o internecie, szeroko rozumianych nowych technologiach oraz o kulturze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *