Przepis na bezglutenowy quiche z łososiem i pomidorami jest doskonałą propozycją dla miłośników smakowitych dań, którzy jednocześnie nie chcą w życiu zbyt wiele glutenu. To idealny przepis dla osób z PCOS czy nietolerujących glutenu. Ta tarta z łososiem i pomidorami to danie, które zaskoczy każdego smakosza!
reklama
Przepis na bezglutenowe ciasto na wytrawną tartę
Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to doskonała propozycja dla osób, które muszą lub chcą unikać glutenu w diecie, a jednocześnie szukają nowych, smacznych przepisów. Bezglutenowe ciasto quiche jest lekkie i kruche, a w połączeniu z łososiem i pomidorami tworzy pyszne i aromatyczne danie.
Ten quiche piekę w formie o średnicy 24 centymetrów. Muszę powiedzieć, że mojej rodzinie smakuje bardziej, niż wersja glutenowa!
reklama
Oto składniki na bezglutenowe kruche ciasto:
- 130 g mąki migdałowej
- 35 g mąki kokosowej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- ½ łyżki soli
- ½ łyżki tymianku
- ½ łyżki granulowanego czosnku
- ½ łyżki suszonej pietruszki (nie jest niezbędne, ale dobrze ukrywa smak kokosa)
- ½ łyżki szałwii (nie jest niezbędne)
Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść na jedną masę.
Ważne! To ciasto łatwo przylepia się do blachy! Blachę trzeba dobrze wysmarować masłem, a najlepiej dodatkowo wyciąć kółko z papieru do pieczenia, by wyłożyć dół blachy.
Jak zrobić tartę z łososiem i pomidorami?
Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to połączenie aromatycznych smaków, które zadowoli nie tylko osoby na diecie bezglutenowej! To lekka i sycąca propozycja na kolację czy śniadanie, którą można podać na ciepło lub zimno. Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to doskonały wybór dla wszystkich, którzy szukają nowych i oryginalnych przepisów, które połączą smak i zdrowie!
reklama
Nadzienie do tarty:
- 1 cebula
- 200 g szpianku
- 240 g polędwicy łososia
- 1 mozzarella
- 1 ser camembert
- 4 jajka i białko pozostałe po kruchym cieście
- 100 g śmietany 18%
- Sól i pieprz
- Pomidor
Cebulę podsmażyć na patelni tak, by się zeszkliła. Dorzucić do tego szpinak i smażyć, aż odparuje z niego woda.
Mozzarellę pokroić w plastry. Camemberta pokroić w kostkę. Polędwicę z łososia pokroić w dużą kostkę. Pomidora pokroić w plastry.
Wymieszać jakja ze śmietaną, dodać camemberta, przyprawić.
Dół ciasta wyłożyć mozzarellą. Na niej położyć pierwszą warstwę łososia i trochę pomidora. Równomiernie rozłożyć szpinak z cebulą. Wyłożyć następną część łososia. Zalać mieszanką jajek, śmietany i sera. Na górze położyć pomidory.
Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut.
reklama