Przepisy na kolację
0

Bezglutenowy quiche z łososiem i pomidorami

Przepis na bezglutenowy quiche z łososiem i pomidorami jest doskonałą propozycją dla miłośników smakowitych dań, którzy jednocześnie nie chcą w życiu zbyt wiele glutenu. To idealny przepis dla osób z PCOS czy nietolerujących glutenu. Ta tarta z łososiem i pomidorami to danie, które zaskoczy każdego smakosza!

reklama

Przepis na bezglutenowe ciasto na wytrawną tartę

Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to doskonała propozycja dla osób, które muszą lub chcą unikać glutenu w diecie, a jednocześnie szukają nowych, smacznych przepisów. Bezglutenowe ciasto quiche jest lekkie i kruche, a w połączeniu z łososiem i pomidorami tworzy pyszne i aromatyczne danie.

Ten quiche piekę w formie o średnicy 24 centymetrów. Muszę powiedzieć, że mojej rodzinie smakuje bardziej, niż wersja glutenowa!

reklama

Oto składniki na bezglutenowe kruche ciasto:

  • 130 g mąki migdałowej
  • 35 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki tymianku
  • ½ łyżki granulowanego czosnku
  • ½ łyżki suszonej pietruszki (nie jest niezbędne, ale dobrze ukrywa smak kokosa)
  • ½ łyżki szałwii (nie jest niezbędne)

Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść na jedną masę. 

Ważne! To ciasto łatwo przylepia się do blachy! Blachę trzeba dobrze wysmarować masłem, a najlepiej dodatkowo wyciąć kółko z papieru do pieczenia, by wyłożyć dół blachy.

Jak zrobić tartę z łososiem i pomidorami?

Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to połączenie aromatycznych smaków, które zadowoli nie tylko osoby na diecie bezglutenowej! To lekka i sycąca propozycja na kolację czy śniadanie, którą można podać na ciepło lub zimno. Bezglutenowe quiche z łososiem i pomidorami to doskonały wybór dla wszystkich, którzy szukają nowych i oryginalnych przepisów, które połączą smak i zdrowie!

reklama

Nadzienie do tarty:

  • 1 cebula
  • 200 g szpianku
  • 240 g polędwicy łososia 
  • 1 mozzarella
  • 1 ser camembert
  • 4 jajka i białko pozostałe po kruchym cieście
  • 100 g śmietany 18%
  • Sól i pieprz
  • Pomidor
Czytaj też:  Bezglutenowe keto gofry na śniadanie

Cebulę podsmażyć na patelni tak, by się zeszkliła. Dorzucić do tego szpinak i smażyć, aż odparuje z niego woda. 

Mozzarellę pokroić w plastry. Camemberta pokroić w kostkę. Polędwicę z łososia pokroić w dużą kostkę. Pomidora pokroić w plastry.

Wymieszać jakja ze śmietaną, dodać camemberta, przyprawić.

Dół ciasta wyłożyć mozzarellą. Na niej położyć pierwszą warstwę łososia i trochę pomidora. Równomiernie rozłożyć szpinak z cebulą. Wyłożyć następną część łososia. Zalać mieszanką jajek, śmietany i sera. Na górze położyć pomidory. 

Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut.

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *