Ten przepis da Wam od razu dwa ciasta. Nie ma co robić jednego mazurka! Powody ku temu są dwa: po pierwsze drugi mazurek nie dołoży Wam za dużo pracy. Po drugie, może ważniejsze – ten przepis słabo dzieli się na dwa. A ten mazurek jest na tyle dobry, że warto go mieć w zapasie!
reklama
Jak zrobić kruche ciasto na mazurka
Potrzebne składniki na ciasto do mazurka:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 85 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 3 żółtka
Mąkę, masło, cukier i sól posiekać razem nożem, a następnie dodać żółtka i ugnieść na jedną masę. Schłodzić pół godziny w lodówce.
Po schłodzeniu podzielić na trzy części, a następnie jedną z nich na dwa – dwie większe posłużą na dół ciasta, dwie mniejsze na ranty, które nie powinny być zbyt wysokie.
Ciasto wyłożyć na okrągłą blachę, uformować ranty. Dół ciasta ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia wyłożonym fasolą lub ceramicznymi kamykami dla obciążenia i piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
reklama
Jak przygotować masę kakaową na mazurka?
Oto składniki na masę do mazurka:
- 150 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 150 g masła
- 40 g kakao
- Szczypta soli
- 3 g aromatu waniliowego
- 2 żółtka
reklama
Masło pokroić.
W małym rondelku, na małym ogniu lekko podgrzać mleko, dodać do niego cukier oraz kakao i gotować dalej na małym ogniu, mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Wrzucić do garnka pokrojone masło. Gdy wszystko stanie się jedną masą – odstawić z ognia do lekkiego przestygnięcia. Wtedy dopiero dodać 2 żółtka – wcześniej mogła by się zrobić kakaowa jajecznica. Masę dokładnie przemieszać i cienkie warstwy wyłożyć na mazurka – zbyt grube będą się rozpływały. Ciasto można wcześniej posmarować dżemem.
Przyozdobić i wstawić do lodówki. Za kilka godzin będzie gotowe!
reklama
Autorką zdjęcia do artykułu jest Madzia Bryll